Zijn batterijen een goede investering?

(2025-05-13)
Met een slimme batterij doe je sneller je voordeel

Overweeg je om een thuisbatterij aan te schaffen? Slimme batterijen kunnen zich sneller terugverdienen dan je denkt. Lees hier hoe je door slimmer energie op te slaan en dynamische tarieven te benutten, je energiefactuur stevig kan laten dalen.

Is een thuisbatterij een goede investering?

Een thuisbatterij biedt voordelen, maar is geen garantie voor financiële winst. De keuze van type batterij en de prijs bepalen de terugverdientijd, prijzen verschillen immers sterk van merk tot merk van batterijen. De gemiddelde levensduur van een batterij die dagelijks volledig wordt geladen en ontladen, bedraagt 16 jaar. De terugverdientijd van een klassieke, 'domme' batterij bedraagt vaak 10 jaar. Heb je een slimme batterij, dan kun je deze vaker per dag opladen en ontladen. Hoewel dit de levensduur verkort, wegen de voordelen van intensiever gebruik daar meestal tegenop. Hierdoor wordt de terugverdientijd verkort tot ca 6-8 jaar voor de meeste gezinnen. Om echt efficiënt te zijn, moet een thuisbatterij dagelijks worden gebruikt, ook tijdens de wintermaanden.

Hoe maak je een batterij slim?

Een batterij zelf is eigenlijk niet slim—het is gewoon een opslagplaats voor energie. Wat de batterij slim maakt, is een extra sturing op de omvormer die je kunt instellen om energieverbruik te optimaliseren.

Die slimme sturing monitort en dirigeert alle energiestromen in het ecosysteem van uw woning of bedrijf. Ze houdt rekening met lokale factoren zoals de plaatselijke weersvoorspelling, Belgische uurprijzen voor energie bij dynamische energiecontracten en het capaciteitstarief. Al deze variabelen worden afgestemd op uw persoonlijk gebruiksprofiel, zo weet de sturing hoeveel energie u morgen op welk tijdstip nodig heeft. Door dit te koppelen aan de verwachte opbrengst van uw zonnepanelen, de beschikbare energie op uw thuisbatterij en de energieprijzen op elk moment van de dag, wordt uw batterij slim en uw energieverbruik geoptimaliseerd.

Stel je voor dat je zonnepanelen hebt op een sombere winterdag. Ze wekken weinig energie op, maar je kunt deze energie opslaan in de batterij. Overdag, terwijl je niet thuis bent, is er vaak alleen sluimerverbruik van apparaten, de energie die je dan nodig hebt ga je aankopen van het net.

De opgeslagen zonne-energie zal dan pas gebruikt worden als je bijvoorbeeld ‘s avonds rond zes uur begint te koken. Als je deze energie niet zou bewaren, is de batterij snel leeg en ontstaan er pieken in je verbruik. De slimme sturing gaat dus slim plannen en voorkomt pieken. Op die manier betaal je minder capaciteitstarief.

Je kunt nog meer voordeel halen uit je thuisbatterij, vooral als je een dynamisch tarief hebt. Bij een dynamisch tarief verandert de elektriciteitsprijs elk uur. Met een batterij kun je voorkomen dat je tijdens de dure uren stroom koopt, bijvoorbeeld tussen 18 en 20 uur, wanneer de verbruikspieken plaatsvinden. Als je een slimme thuisbatterij hebt, profiteer je dubbel: je vermijdt zowel de hoge stroomkosten als de dure nettarieven.

Bij EcoLys Power bieden we alleen slimme sturingen aan die van Belgische oorsprong zijn, deze zijn ontworpen voor de Belgische energiemarkt en zullen ook bij wijzigingen in tariefopbouw, steeds de optimale strategie kiezen. Wil je meer weten over deze sturingen en de mogelijkheden? Neem contact op voor een gratis demonstratie in onze showroom.


Neem contact op

Meer lezen?

Ontdek hier al onze nieuwsartikelen.